Γιάννης Κοντουδάκης: Ο σεμνός αγωνιστής – οραματιστής, ο ξωμάχος, ο υπέροχος άνθρωπος*

 

Γιάννης Κοντουδάκης
Ο σεμνός αγωνιστής – οραματιστής,
ο ξωμάχος, ο υπέροχος άνθρωπος*

 


Έρευνα – Επιμέλεια:

Γιώργος Πιτσιτάκης, Δάσκαλος – Ιστορικός ερευνητής

Όταν μου ζητήθηκε να πω τη γνώμη μου για μια εκδήλωση στη μνήμη της σεβάσμιας μορφής του αγωνιστή-κομμουνιστή Γιάννη Κοντουδάκη χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησα θετικά και προσφέρθηκα ν’ αναλάβω την έρευνα των στοιχείων της ζωής και της πολιτικής του δράσης. Είναι για μένα η εκπλήρωση ενός χρέους αφενός μεν, όπως λέει ο Μανώλης Γλέζος, για να μην σβήσουν τα καντήλια της μνήμης, αφετέρου δε για τους ανθρώπους αυτής της δρακογενιάς, που μέσα από τις πράξεις και τη στάση ζωής τους, δίδαξαν εμάς τους νεώτερους χωρίς ποτέ οι ίδιοι να επιδιώξουν κάτι τέτοιο. Τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν αντλήθηκαν κυρίως από το σημαντικό προσωπικό αρχείο του Κοντουδάκη που κατάφερε να διασώσει. Βέβαια για να καταλάβουμε σήμερα την τότε εποχή, όπως σημειώνει η Χριστίνα Αλεξοπούλου(1) «δε φτάνουν τα άψυχα χαρτιά, τα “τεκμήρια”. Αν δεν μπορέσουμε να μεταφερθούμε στην εποχή με τις ιδιαιτερότητές της, να μπούμε στο πετσί των τοτινών ανθρώπων, να βιώσουμε όσο γίνεται το δράμα τους ή απλώς τη ζωή τους, να ιδρώσουμε και να “ματώσουμε” ψάχνοντας τα χαρτιά, να βγάλουμε όξω την ψυχή τους, να μετρηθούμε με το Χάρο που στέκεται πολλές φορές πίσω από το χαρτί, κάτω από το χαρτί, μέσα στο χαρτί, δε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την ουσία των πραγμάτων γιατί η ουσία των πραγμάτων είναι τα πάθη και τα κλέη των ανθρώπων […]». Αυτό προσπάθησα να κάνω επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση στη ζωή και την πολιτική δράση του Γιάννη Κοντουδάκη τον οποίο γνώριζα από τη δεκαετία του ΄80 αλλά και στα μέσα του ΄90 όταν ήμουν δάσκαλος στο 5ο δημοτικό σχολείο Χανίων και το σπίτι του βρίσκεται ακριβώς δίπλα.


«…το χώμα ογρό μοσκοβολά και σάλεψαν βαριά τσαπιά … κάθε του λέξη ένα ποτήρι κρασί, μια γωνιά μαύρο ψωμί … ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα».

Λένε κάποιοι στίχοι του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, που σκιαγραφούν νομίζω και τον τιμώμενο αγωνιστή που πέρασε δια πυρός και σιδήρου και άφησε το αποτύπωμά του στον τόπο μας.



Ο Γιάννης Κοντουδάκης του Χαράλαμπου και της Στυλιανής γεννήθηκε το 1908 στο χωριό Πολεμάρχι της επαρχίας Κισάμου, του νομού Χανίων. Οι γονείς του ήταν αγρότες και ήταν ο δευτερότοκος ανάμεσα σε έξι αδέλφια. 

















1 Στέφανος Στεφάνου, Ένας από τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς,1941-1971, Καταγραφή και σχόλια Χριστίνα Αλεξοπούλου, εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 2013.